Quantcast
Channel: Sweden International Horse Show
Viewing all 466 articles
Browse latest View live

Äntligen dags!


Ronja snabbast i ponnykvalet

$
0
0

Ronja Frans från Gävle Ponnyklubb på Frosty Rebel vann uppvärmningsklassen för ekipagen i Prins Carl Philips Pris. Och det med god marginal, felfritt och tre sekunder snabbare än tvåan Josefin Nykvist från Strömsholm Ridsportförening.

Finalen avgörs under fredagens kvällsföreställning. Ryttarna startar i omvänd ordnng efter placering i dagens klass, det vill säga Ronja Frans startar sist.

Kompletta resultat

 

The post Ronja snabbast i ponnykvalet appeared first on Sweden International Horse Show.

Vad har veterinärerna för sig idag?

$
0
0

 

Här kommer en kort rapport från Axel!

Axel har idag:

-Besiktigat FEI-hästar som kommer att delta under helgen

– Behandlat en FEI-häst för kolik som tyvärr fick åka vidare till Mälaren Hästklinik med Hästambulansen. Hästen mår nu bra, men kommer stanna kvar på kliniken för övervakning

– Undersökt en av körhästarna som har fått ett litet balltramp

– Övat på akutförfarande om olyckan skulle vara framme på banan med de andra funktionärerna

Alltså en rätt så lugn dag för Axel som just nu ser på inomhusfälttävlan. Taket lyfter ju i Friends arena!! Nu håller vi tummarna for att hästen med kolik snabbt kryar på sig och att allt flyter på som det har gjort så här långt! Imorgon kommer Marianne få lämna en rapport..

Axel och Marianne har full kontroll:

Axel och Marianne

The post Vad har veterinärerna för sig idag? appeared first on Sweden International Horse Show.

Hur bor hästarna på SIHS? Och när är ryttaren för tung?

$
0
0

Hej,

Har två frågor, varav bara en handlar om hästarna på SIHS.

  1. Detta handlar inte det minsta om hästarna hos er, men om ni kan så får ni gärna svara: Jag är 158 cm lång och väger ca 54 kg, är jag för stor för en welshponny som är ca 130 cm hög?
  1. Hur bor hästarna under helgen?

 

//En som gärna vill ha svar

 

Hej!

Du får här svar från två av våra veterinärer:

1.

När det gäller ryttarens vikt så är det svårt att dra en exakt gräns när ryttaren är för tung. I de studier som man gjort i ämnet har man utgått från hästens vikt och man har visat i en studie att hästarna kunde bära upp 20% av sin egen vikt utan att visa obehag. En annan riktlinje som ofta har använts tidigare är att den max ska bära upp 1/6 av sin egen vikt. Men frågan är mer komplex än så. Hos ryttaren hänger det mycket på balans och skicklighet, en tyngre ryttare med god balans och bra inverkan är bättre för hästen än en lättare ryttare i obalans och med dålig inverkan på hästen. Sedan beror det även mycket på hur väl musklad hästen är i sin rygg och vilket kondition den generellt är i. En stark, välmusklad häst som är välriden kan säkert i många fall klara att bära mer än 20% av sin vikt medan en mer omusklad häst kanske behöver en ännu lättare ryttare.

Så som du förstår har jag lite svårt att svara på din fråga då jag inte vet hur mycket din ponny väger, hur välmusklad den är och hur du rider. Men man kan anta att en ponny som är 130 i mankhöjd kanske väger runt 350 kg (skiljer ju sig såklart enormt mellan olika ponnyer!), och om den då max ska bära upp 20% av sin kroppsvikt så skulle den ha en maxvikt på 70kg (eller 58kg om man ska utgå från att den max ska bära 1/6 av sin vikt). Men som sagt är det kraftiga generalisationer och en viktgräns hos en ponny eller häst bör sättas av någon med god insyn i hästens styrka och förmåga samt ryttarens balans och skicklighet.

Med vänlig hälsning

Leg. vet. Axel Wallman, Mälaren Hästklinik

2.

Alla hästar som deltar i evenemanget på Friends bor på vårt 5-stjärniga hästhotell som ligger i direkt anslutning till arenan. Alla boxar håller måtten som är bestämda av Statens Jordbruksverk, beroende på hästens storlek. Några hästar har önskat en större svit och det har vi självklart ordnat åt dem! De behöver inte ta med sig strö eller grovfoder om de inte vill utan vi tillhandahåller både spån och halm efter önskemål och fri tillgång på torrt hö av finaste kvalitet! Hästarna kan tas ut på promenad utomhus om de klarar av att vistas i stadsmiljön, men annars finns även ytor att promenera på inne i arenan. Det finns varje dag gott om tillfällen att ta ut och motionera hästarna på framridningen eller i manegen.

Vi är mycket måna om att de viktigaste deltagarna i Sweden International Horse Show ska få den lyxbehandling de förtjänar, och dessutom finns vår behandlande veterinär Axel Wallman alltid i närheten om någon häst skulle göra sig illa eller bli sjuk.

Med vänlig hälsning,

Leg. vet. Marianne Lindsjöö

 

Det finns gott om boxar, bakom det stora skynket stallas de hästar som deltar i FEI-klasser upp:

Stallgång mot Fei

De hästar som deltar i FEI-klasserna hålls strikt åtskilda från de övriga:

FEI-skylt

Det är inte bara hästar på plats! Här vilar Herman upp sig i den mjuka halmen inför showen:

Herman

Här kan hästarna få sin spabehandling:

Spolspilta

För de mindre show-deltagarna finns lagom stora boxar:

Shettisar

Hästarna kan motioneras både i manegen och på framridningen:

motion

Det finns plats även för enhörningarna:

Maskot

The post Hur bor hästarna på SIHS? Och när är ryttaren för tung? appeared first on Sweden International Horse Show.

Fartfylld fälttävlan fyller Friends

$
0
0

Full fart och stämningen på topp när fälttävlansryttarna susar över stockar och genom vatten i Friends Arena. Jublet lyfter taket för varje hinder som övervinns och vilket lag som vinner spelar mindre roll.

Tysklands lag med Ingrid Klimke i täten motsvarade förväntningarna, individuell seger för Ingrid och vinst för laget. Sverige kom på en hedrande tredjeplats och bästa svensk för dagen blev Linda Algotsson som kom fyra.

– Fantastiskt kul tävlingsform, säger Linda, som menade att hon hittade vägar på banan som egentligen inte fanns.

– Det skulle vara kul med en svensk serie i inomhusfälttävlan under vinterhalvåret, säger Linda entusiastiskt.

Publiken fyller läktarna i Friends när fälttävlansryttarna bjuder på show….

Kompletta resultat

Publikbild

The post Fartfylld fälttävlan fyller Friends appeared first on Sweden International Horse Show.

Fartfylld fälttävlan fyller Friends

$
0
0

Full fart och stämningen på topp när fälttävlansryttarna susar över stockar och genom vatten i Friends Arena. Jublet lyfter taket för varje hinder som övervinns och vilket lag som vinner spelar mindre roll.

Tysklands lag med Ingrid Klimke i täten motsvarade förväntningarna, individuell seger för Ingrid och vinst för laget. Sverige kom på en hedrande tredjeplats och bästa svensk för dagen blev Linda Algotsson som kom fyra.

– Fantastiskt kul tävlingsform, säger Linda, som menade att hon hittade vägar på banan som egentligen inte fanns.

– Det skulle vara kul med en svensk serie i inomhusfälttävlan under vinterhalvåret, säger Linda entusiastiskt.

Publiken fyller läktarna i Friends när fälttävlansryttarna bjuder på show….

Kompletta resultat

Publikbild

The post Fartfylld fälttävlan fyller Friends appeared first on Sweden International Horse Show.

Fyrspannshäst dog på banan

$
0
0

Hästen Filur i kusken Axel Olins fyrspann dog efter målgång i uppvärmningsklassen  i FEI World Cup™ Driving på Friends Arena under Sweden International Horse Show på fredagskvällen.

Tävlingarnas behandlande FEI-veterinär Axel Wallman meddelade:
– Hästen var död redan när jag kom fram till den. Hästen var fullt frisk, vältränad för uppgiften och i god kondition när han besiktigades inför tävlingen. Det kan handla om en brusten kroppspulsåder.  För att konstatera exakt dödsorsak så kommer hästen att obduceras.
– När en cirkulatorisk chock inträffar,  som i det här fallet, förlorar hästen direkt medvetandet, sa veterinär Wallman.

Hästen Filur var en mycket rutinerad tävlingshäst och var uppfödd och utbildad av Tomas Eriksson som också fanns med på vagnen som groom.  Hästen blev 23 år.
Tomas hade hästen i sitt spann i en rad stora mästerskap där Filur var motorn i spannet både i maraton och vid inomhuskörning.
– Cirkulatorisk chock kan drabba hästar vid tävling, träning eller hemma i hagen. Det kan inte förebyggas eller förutses, förtydligade veterinär Axel Wallman.

Läs vad treating vet Axel Wallman själv säger om olyckan på veterinärsbloggen:
http://www.swedenhorseshow.se/vidare-information-kring-kvallens-dodsfall/

SVT intervjuar veterinären Axel Wallman och ägaren Tomas Eriksson

 

It is with great sadness that the Sweden International Horse Show in Stockholm (SWE) announces that Filur, one of the horses in Axel Olin’s four-in-hand Driving team, died on course during tonight’s competition. The team had completed the round and the horses were walking towards the exit from the arena when Filur collapsed. The veterinary team was very quickly on the scene to attend to the horse, but sadly there was nothing that could be done. An autopsy will be conducted to establish the cause of death.

The post Fyrspannshäst dog på banan appeared first on Sweden International Horse Show.

Vidare information kring kvällens dödsfall

$
0
0

Axel Wallman är nu tillbaka i veterinärernas kontor och kommer nu redogöra för händelseförloppet kring hästen Filurs bortgång:

I det Filur passerar mållinjen kan man se att hästens rörelsemönster ändras och att något inte står rätt till. Sekunder senare faller hästen omkull och kusk Axel Olin och groom Tomas Eriksson ser till att det går snabbt att frigöra Filur från resten av fyrspannet. Övriga hästar är utan anmärkning och beter sig mycket bra trots en stressad situation. Det går några sekunder innan FEI-stewards är på plats med tältet som är avsedd för situationer som denna. Tältet placeras över Filur för undersökning och då jag når fram till hästen kan jag snabbt konstatera att det inte finns något vi kan göra. Hästens förs bort av djurambulansen och kommer transporteras vidare till SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) för obduktion.

Dödsfallet orsakades av akut cirkulatorisk chock troligen orsakad av brusten kroppspulsåder. Det kan inträffa vid träning och tävling men även när hästen är hemma i sin hage. Förloppet är mycket snabbt och går inte att förebygga eller behandla. Hästen förlorar medvetandet och hinner inte känna någon smärta.

Det är ovanligt att dödsfall sker i samband med hästtävlingar. Säkerheten för hästarna vid hästtävlingar på den här nivån är mycket hög. De besiktas före tävling. Veterinär och hästambulans finns på plats dygnet runt. I en svår situation som denna gjorde hela organisationen en mycket bra insats. Trots att vi är väl förberedda och vet om att dödsfall kan ske så berör det oss väldigt mycket. Mitt fokus är helt på hästen tills jag konstaterat att det inte finns någon mer hjälp att ge. Därefter stöttar vi teamet runt hästen och varandra. En tuff dag på Friends…

Ägaren Tomas Eriksson har deltagit i många VM med den 23 år gamla Filur. Hästen var fullt frisk vid besiktningen och var väl förberedd inför tävlingen. En stor förlust men för Thomas Eriksson var det viktigt att tävlingen fick fortsätta, något som han berättar i pressrummet efter olyckan.

En riktig tävlingsindivid som varit världen runt och visa  upp sig under många år har gått bort. Våra tankar går till kretsen runt hästen samt de fantastiska uppträdanden som Filur givit oss tidigare.

SVT intervjuar veterinären Axel Wallman

/Leg. vet Axel Wallman, Mälaren Hästklinik

 

IMG_8151

Arenan släcks ner och publiken använder telefonernas ljus för att hedra Filur:IMG_8152

Filur undersöks i tältet och man konstaterar att han redan är död:IMG_8150

 

The post Vidare information kring kvällens dödsfall appeared first on Sweden International Horse Show.


Tradgic death of a horse

$
0
0

It is with great sadness that the Sweden International Horse Show in Stockholm (SWE) announces that Filur, one of the horses in Axel Olin’s four-in-hand Driving team, died on course during tonight’s competition. The team had completed the round and the horses were walking towards the exit from the arena when Filur collapsed. The veterinary team was very quickly on the scene to attend to the horse, but sadly there was nothing that could be done. An autopsy will be conducted to establish the cause of death.

The post Tradgic death of a horse appeared first on Sweden International Horse Show.

Stallprat med Olivier Philippaerts!

$
0
0

Först Patrik Kittel och nu Olivier Philippaertes – en av H&M’s teamryttare!

Vi fick prata med Olivier i samma sekund som han hoppade av Dj V. Kattevennen Z efter fredagens 140 hoppning; Så Olivier; hur känns det att vara tillbaks i Sverige?” – Det här är fantastiskt show, faciliteterna är toppen och prispengarna är bra!” Olivier är laddad efter ritten och verkar glad när vi träffar honom.

En glad Olivier Philippaertes!:

Olivier Smile

Hur mår Oliviers hästar? Han berättar han är mycket nöjd med hur hästarna mår under Sweden International Horse Show och tycker att om man bortser från dagen hästarna anlände och var en aning trötta beter de sig precis som hemma i stallet. Hästarna är vana vid att resa och med planerad reserutt och fokus på att få i hästarna vätska är resan inga konstigheter. Precis som Patrik Kittel väljer Olivier att endast erbjuda  hästarna hö och vatten under resa. Olivier gör inga särskilda förberedelser innan resan utan försöker hålla gång hästarna som vanligt.

Veterinärbesiktningar- hur känner du inför detta? Olivier säger att detta inte hellre är några konstigheter utan nödvändig del av tävlingar. Vi frågar om Oliviers hästar har blivit avvisade av veterinären och det säger han har hänt vid några tillfällen. Saker kan hända under resan båda på transport och när man lastar av för vila och timmarna fram till besiktning, men att alla hästar är i topppform innan de ens kliver på transporten är självklart- ingen åker på tävling med ett frågetecken.

Och hur upplever du tävlingsveterinärerna? Här berättar Olivier att det brukar fungera utmärkt. Det är bara att ringa och man får hjälp direkt om det behövs, lyckligtvis behövs inte detta särskilt ofta. I stallarna på alla tävlingar hänger treating vets telefonnummer lätt tillgänglig och veterinären är självklart på vakt dygnet runt. Är det småsaker som man kan åtgärda själv tycker Olivier att det känns tryggt att ringa sin fasta veterinär- det är ändå den veterinären som känner hästen bäst och kan ge råd.

Fredagens 140 hoppning:

Olivier Hopp

Olivier svarar gladeligen på frågor från två nervösa tjejer utan journalistisk erfarenhet:

Olivier Intervju

Vid framridningsbanan efter ritten:

Olivier nära

The post Stallprat med Olivier Philippaerts! appeared first on Sweden International Horse Show.

Hästar visar vad de kan

Fråga om att bli veterinär!

$
0
0

Jag har en fråga; är det svårt att bli veterinär? Det är mitt drömjobb!

Vänlig hälsning från Nova 13 år!

 

Hej Nova!

Vad roligt att du vill bli veterinär, det var mitt drömjobb också när jag var yngre!

Jag kan inte sticka under stol med att det krävs en hel del pluggande för att bli veterinär, men det är helt klart värt det tycker jag! Det är smart att kolla upp vilka gymnasiekurser du behöver ha för att komma in på veterinärprogrammet innan du väljer gymnasieprogram. Man behöver höga betyg för att komma in på utbildningen men det finns även andra vägar att komma in, som till exempel högskoleprovet. Det finns även andra utbildningar i Europa man kan gå och ändå få arbeta i Sverige när man är klar.

Själva utbildningen är intensiv och innebär en hel del plugg, men det var i alla fall för mig en helt annan sak än när jag läste gymnasiet eftersom jag bara behövde plugga det som jag tycker är roligt och brinner för! Och även om det blev många långa dagar på kliniken och lite för lite sömn när man gjorde de praktiska delarna av utbildningen så kom jag ofta hem med ett stort leende på läpparna för att jag fått lära mig något nytt och spännande under dagen!

Allt går om man vill!

Stort lycka till i framtiden Nova!

 

Med vänlig hälsning

Leg. vet Eva Olsson, Mälaren Hästklinik

 

Här är Eva och hennes Majsan:

_I8A0564_TomasArlemo_svartvit_1200px_q75

The post Fråga om att bli veterinär! appeared first on Sweden International Horse Show.

Ellas fantastiska år

$
0
0

Vilket toppår för Ella Viebke från Sällskapet Segersta Sportryttare och Drink Pink. Det kröntes med seger i Sweden International Horse ponny kür.
– Jag har inte riktigt tagit in allt ännu, sa en strålande glad Ella efter prisutdelningen.

Ponnyn Drink Pink är bara sju år men redan en interantionell topponny. tack vare Ellas utbildning av honom. Han var främsta svenska ponny under EM i Malmö.
– Vi köpte honom som fyraåring. Ingen hade en tanke på att han skulle gå EM. Men jag fick chansen att utbilda honom hela resan, berättade Ella om vägen fram till start i Sweden International Horse Show.

Ponnyn har fina grundgångarter men en mycket fin galopp som expertkommentator Pether Markne berömde flera gånger.
– Jag gjorde en kür i våras. Den använda jag till och med lag-SM och kvalet hit till Sweden International Horse Show. Men den var ganska enkel. Så jag satsade med hjälp av DJ att göra en ny och svårare kür, med tuffare musik och svårare vägval.
Pether Markne gav tummen upp för detta.
– Bra koreografi och mycket bra till musiken.

Kompletta resultat

The post Ellas fantastiska år appeared first on Sweden International Horse Show.

MHK Tävling!

$
0
0

NU KÖR MÄLAREN HÄSTKLINIK EN TÄVLING PÅ SIN FACEBOOKSIDA!

Här har ni möjlighet att vinna röntgen, tandkontroll och vaccin! Vi tycker det är toppenkul att se era hästar! Bilderna med flest likes vinner. Allt vi vill är att ni laddar upp en bild på din häst och dig själv (eller bara hästen) i kommentarsfältet under posten med den här bilden på klinikens Facebook och skriver vad hästen heter:
Facebook MHK

The post MHK Tävling! appeared first on Sweden International Horse Show.

Marianne Lindsjöö om dopingkontroller!

$
0
0

Fredagskvällen blev ju något omtumlande för alla på Friends men jag är så väldigt nöjd med alla inblandades insatser-ingen nämnd och ingen glömd. Filur blev igår direkt transporterad till Uppsala för obduktion.

Lördagen började som vanligt med morgonbönen och direkt efter det var det dags för mig att ta dagens dopingprov. Jag är ansvarig för att ta ett av Svenska Ridsportförbundet förutbestämt antal dopingprover i de nationella klasserna under evenemanget.

Dopingprover under Sweden International Horse Show Vilka hästar som ska provtas väljs ut slumpmässigt. I de internationella klasserna är FEI:s officiella veterinär för dopingkontroll, Peter Kallings ansvarig för provtagningen. Det blev en andrapristagare i ponnyküren som blev utvald. Ryttaren meddelas direkt efter ritten är slut att hon är uttagen till provtagning och när hon kommer ut från prisutdelningen följer antingen jag eller en kontrollant med till dopingboxen. Denna box är låst och har inga grannhästar, allt för att undvika risk för kontaminering. All hantering av provtagningsmaterial och hästen sker med handskar. Minst 50 ml urin behövs. Trots att han kissade efter ritten så fick vi ett urinprov efter ca 1 timme!  Man väntar 2 timmar och har hästen inte kissat ännu så tar man istället blodprov. Vid blodprov tas 5 fulla rör.

Urinen samlas i urinprovtagningskärl:

pisspinnen

Remiss fylls i och skickas till SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) för analys:

FullSizeRender (3)

The post Marianne Lindsjöö om dopingkontroller! appeared first on Sweden International Horse Show.


Många vill ha idolernas autograf

Axel Olin startar i världscupen

Yngst var snabbast i Volkswagen Cup

$
0
0

Yngst var snabbast i lördagskvällens Volkswagen Cup. 20-åriga Bertram Allen från Irland fick sätta nyckeln i låset och köra iväg i en ny bil.

– Det gick inte riktigt enligt planen men det blev ju bra ändå, säger Bertram Allen, som vann sin tredje bil i karriären.

Närmaste konkurrenten Ben Maher från Storbritannien var närmare sekunden efter i mål.
– Jag såg Bertrams runda och insåg direkt att det var oslagbart.

Killarna var överens om att det är speciellt att rida på Friends Arena.
– Vi har hört att publiken är fantastisk och det stämmer verkligen, stämningen här är otrolig, säger Bertram och får medhåll av Ben.

Bästa svenska ryttare blev Niklas Arvidsson på fjärde plats med Cobolt.

Kompletta resultat

The post Yngst var snabbast i Volkswagen Cup appeared first on Sweden International Horse Show.

Fråga angående bett!

$
0
0

Hej!

Min c-ponny lägger gärna tungan över bettet. Vi har provat vanligt tredelat, Nova och stång som var upphöjt i mitten, men han går verkligen inte bra på skarpt bett. Vi har haft remontgrimma men det funkar inte särskilt bra. Han går bra på hackamore men tyvärr inte på tävling. Vad föreslår ni för bett?

Tack så mycket!

Hej!

Att ha svårt att hitta ett bett som fungerar bra på hästen kan vara klurigt och i vissa fall kanske man behöver olika bett vid olika typer av ridning och det är dessutom bra för hästen att variera bett för att variera trycket i munnen. Det kan även vara bra att ibland rida på bettlöst som du redan gör. Att variera nosgrimma, för att på samma sätt variera var trycket hamnar på hästen är också nödvändigt.

Jag tycker alltid att man vid problem i ridningen ska börja med att utesluta att hästen protesterar på grund av obehag eller smärta, så en vanlig rörelsekontroll och munhåleundersökning av en veterinär kan vara ett bra första steg vid ridproblem. Det kan därefter vara bra att kontrollera att sadeln ligger bra på hästen och passar för ryttaren. Därefter gäller det att prova ut ett bett som passar och där skiljer det mycket mellan olika hästar vad de trivs med. Man kan ofta få hjälp hos veterinären när man gör sin munhåleundersökning och kontrollera att man till exempel har en lagom storlek på bettet. En duktig tränare kan också vara till stor hjälp vid bettutprovning för att hjälpa ryttaren att hitta något som passar hästen och hästens uppgift. En häst som protesterar mot bettet kanske i vissa fall behöver ridas på ett annorlunda sätt för att bli ordentligt lösgjord och hitta sin balans.

Som du märker är bettproblem en ganska komplex fråga och det är svårt att föreslå ett bett som kan passa er, jag skulle nog rekommendera att du börjar med en veterinärkontroll och utrustningsutprovning och därefter tar hjälp av en duktig tränare som känner dig och hästen för att hjälpa er att hitta ett bett och en nosgrimma som passar.

Lycka till!

Med vänlig hälsning

Leg. vet Eva Olsson, Mälaren Hästklinik

 

Att välja rätt bett; en riktig djungel!:

Bett

The post Fråga angående bett! appeared first on Sweden International Horse Show.

A dutch double i GP dressage

Viewing all 466 articles
Browse latest View live